Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 26. ožujka 2018.

Prisnac


Usprkos svim inovacijama, ja se i dalje rado vraćam na tradicionalne recepte! Soparnik i prisnac su moji favoriti.
Prisnac je autohtono jelo Ravnih kotara, koje se pripremalo pred blagdane.
U originalu peče se pod pekom, sa domaćim ovčijim ili kravljim sirom, skorupom koji se prikupljao danima, da bi ga bilo dovoljno za pripremu. U benkovački ide čak i po 15 jaja😳.  Inačice iz pećnice nemaju onaj miris luga koji je nezamjenjiv, ali to neće umanjiti moju volju da ga povremeno napravim, sa rekvizitima koji su mi na raspolaganju. U recept koji vam dijelim možete dodati i više jaja, možete ga napraviti i slatkog i slanog. Radim i jedan i drugi, kako djeca zažele , a danas sam zamutila slani😉.







Tijesto:

300 g brašna
1,5 dl ulja
0,5 dl vode
1/2 žličice soli

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka i oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i spremite u frižider na pola sata.





Fil:

500 g svježeg, kravljeg sira
400 g kiselog vrhnja
4 veća jaja
1 žličica soli
1 žličica šećera

Ako ćete praviti slatku verziju, soli stavite prstohvat, a šećera po želji ( ja stavim 3 velike žlice).
Vilicom zgnječite sir i dodajte umućena jaja. Izmiješajte pa dodajte sol, šećer i na kraju vrhnje. Lagano miješajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine.

Tijesto razvaljajte u krug. Uglavnom ga pečem u kalupu za torte promjera 26 cm.
Prisloniti kalup na tijesto i režite oko njega, tako da vam tijesto bude 5-6 cm šire od kalupa, sa svake strane. Kalup obložiti pek papirom i prebaciti tijesto u njega, podižući rubove prema gore, uz stranice. Izbockati ga vilicom po dnu da se ne "napuše".




Izlijete fil na tijesto, a ako vam rubovi puno vire prebacite ih prema sredini, tako da preklope dio fila.

Pecite na 190 C , 1 h. Ako vam prebrzo počne tamniti sir, stavite na vrh preko kalupa pek papir, pa ga pred kraj skinite i ostavite da se još malo zapeče.
Ostavite da se prohladi. Ako ga prerano zarežete fil će biti rijedak, treba ga pustiti barem pola sata da se malo stisne.




Ako ste radili slatku verziju, pospite ga šećerom u prahu. 

2 komentara: