Ovaj tart je nastao zbog domaćeg grožđa koje je pod hitno trebalo pojesti. A i zbog druženja na selu, naravno da ću nešto zamutiti za društvo.
A i zato što sam kupila novi silikonski kalup😂 ( inače nemam jadna ni jedan🤣). Imam divan od nekakvog lijevanog, vatrostalnog stakla, ali je prevelik i ne uspijevam iz njega izvaditi tart, a ako ga cijelog obložim pek papirom onda se ne vide udubine na rubu, pa su to stvarno problemi😁.
Nego, imam još zaleđenih orasa, a uskoro će stići nova pošiljka iz Slavonije, pa sam i njih uključila u projekt.
U svojoj bilježnici imam sigurno 15 godina recept za american cookies i odlučila sam napraviti po tom receptu podlogu, malo izmijenjenu.
Grožđe sam glazirarala u nadi da će ga djeca tako htjeti jesti, ali ostalo je na pokušaju. Nisu ga ni takla.😎. Ajmo:
PODLOGA:
*100 g zobenih pahuljica
*2 žlice brašna
*20 g orasa
*3 žlice šećera
* 1 vanilin šećer
* 1 jaje
*10 dag margarina
* na vrh noža soli i sode bikarbone
* 1/3 žličice cimeta
Sameljite zobene pahuljice u brašno, pomiješajte sa brašnom i svim ostalim suhim sastojcima. Orahe sam dio samljela, doo isjeckala na sitnije komadiće. Dodajte otopljeni maslac i umućeno jaje.
Izmiješajte sve sastojke drvenom žlicom, pa nastavite rukama jer će biti dosta tvrdo.
Utisnite podlogu po dnu kalupa i još 2 cm povucite prema rubovima.
Stavite peći na 200, 15 minuta. Ostavite ga da se ohladi.
KREMA:
*2 pudinga od vanilije
*4 vrhom pune žlice šećera
* 7 dl mlijeka
1 dl mlijeka odvojite, ostalo stavite kuhati. Pomiješajte prah za puding sa šećerom i hladnim mlijekom, da nema grudica i ispite u zavrelo mlijeko neprestano miješajući.
Vrući puding prelijte preko biskvita. Ostavite da se prohladi, dok ne glazirarate grožđe.
GLAZIRANO GROŽĐE:
*300 g grozdova bijelog grožđa
*130 g smeđeg šećera
* 1 žlica maslaca
Grožđe operite i posušite i nemojte ga rezati. Šećer stavite na laganu vatru da se topi, neprestano miješajući. Kada se sav otopi i potamni, maknite sa vatre, umiješajte maslac i ponovno vratite na vatru i ubacite i grožđe. Sada će se šećer ponovo stvrdnuti, ali nastavite miješati, lagano da se voće ne raspadne. Nakon 4-5 minuta šećer će ponovno biti tekuć i tada je glaziranje gotovo i prelijte voće po kremi. Pospite sa još oraha ako ih imate. Ja sam htjela sa grubo sjeckanim, ali sam ih ubacila u blender koji ih je samljeo. Fino je bilo i tako, ali sjeckani bi bili bolji.
Pustite da se gotovi tart ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga kasnije stavite u frižider na par sati, samo da se puding stisne.
Kolač je lako reziv, sočan i ne presladak , jer sam tako htjela.
Umjesto grožđa ovu šemu možete koristiti i uz drugo voće. Planiram idući put ukomponirani čokoladni puding i maline🤔.
Nema komentara:
Objavi komentar