Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 28. siječnja 2019.

Torta od lavande i šumskog voća




Iskoristila sam priliku za jedno djevojačko veče i proslavu rođendana, da osmislim jednu pomalo egzotičnu tortu koju znam da moji dečki nikad ne bi kušali. Zbog lavande...

Cure su bile oduševljene. I jedan mali trogodišnjak koji je tražio još❤️.

Torta je zapravo lagana, bez puno teških sastojaka, taman dovoljno slatka, divno se reže već sat nakon što je pripremljena.

Ali okus je nekonvencionalan, sa mirisom lavande i ruže, pomalo romantična i "ženskasta" 😁, a i boja joj je takva.

Ne znam koji bi komentar dao muški dio populacije, vjerujem da bi i među njima bilo onih koje bi osvojila.

Džem od ruže možete zamijeniti bilo kojim drugim, a intenzitet lavande možete umanjiti pa staviti samo 1 žlicu cvijetića ( ja sam 2 ) .

Cvijetnu notu razbila sam dodatkom višnjevače, da ipak ne prevlada "livada".

Pečena je u kalupu 20 cm, kao i obično.






BISKVIT:

1 jaje
80 g šećera
150g brašna
100 ml jogurta
50 ml ulja
2 žlice maslinovog ulja
60 g maka
1/2 praška za pecivo
1 žlica gorkog kakaa
50 ml mlijeka


KREMA:

230 g šumskog voća (smrznuto koje odledite prije upotrebe)
1 l mlijeka
2 pudinga od vanilije
3 žlice gustina
1-2 žlice cvjetova lavande
1 vanilin šećer
12 žlica kristal šećera
1 žlica džema (ruža)
2 žlice višnjevače

90g margarina

I JOŠ:

200 ml vrhnja za šlag
1 žlica gorkog kakaa
1 žlica višnjevače





Prije svega u 1 litru mlijeka ( za kremu) uspite lavandu i da tako odstoji dok pripremate biskvit. Tako će pustiti aromu.  Znate da lavanda mora biti iz organskog uzgoja, takvu sam i pronašla u Splitu, na štandu malih, hrvatskih poduzetnika. To nije lavanda koja se koristi kao repelent, već za pripremu čaja. Sami, čisti cvjetići.


Za pripremu biskvita izmiješajte  brašno i prašak za pecivo, dodajte i kakaao pa mljeveni mak. U drugoj posudi smiksajte jaja i šećer pa dolijevajte mlijeko, jogurt i ulja i smanjite brzinu.
Pjenjačom umiješajte mješavinu sa brašnom.  Smjesa će biti dosta gusta, izlijte je u nauljen i pobrašnjen kalup, poravnajte i pecite na 170 C, 30 minuta. Gotov biskvit pustite da se potpuno ohladi i tada ga prerežite na dva jednaka dijela.

Procijedite 1 dl mlijeka, ostalo zakuhajte i neka krčka koji minut. Procijedite ( ja nisam, jer mi ne smetaju komadići)  a u  onaj  1 dl mlijeka umiješajte puding i gustin. Šećer i vanilin šećer uspite u mlijeko i polako, na laganoj vatri ulijevajte smjesu sa pudingom, mješajuću pjenjačom da ne nastanu grudice. Zgusnutu kremu maknite sa vatre.
Smiksajte razleđeno voće i dodajte u vruću kremu. Dodajte i džem i višnjevaču. Dobro izmiješajte i pustite 10ak minuta da se prohladi. Tada na tanke listiće izrežite margarin i dodajte u kremu. Miksajte par minuta na laganoj brzini, da nestanu grudice ako ih ima i da se margarin rasporedi po toploj kremi.

Uzmite ravnu kartonsku podlogu (ili veliki tanjur) na kojem će torta stajati. Položite na nju jednu polovicu biskvita i vratite obruč oko njega.
Toplu kremu izlijte preko biskvita i poklopite drugim. Ako se krema potpuno ohladi bit će teško razmaziva. Poklopite drugom polovicom i malo pritisnite, da se biskviti sljube sa kremom. Gornju koru sam po vrhu malo natapkala mješavinom višnjevače i mlijeka, a vi procijenite hoćete li i vi, nije nužno.
Ostavite da se hladi u kalupu.

Smiksajte šlag u čvrsti snijeg, dodajte kakaoo i višnjevaču i još malo miksajte. Ukrasite šlagom tortu po želji. Ja sam je u gornjem sloju prekrila cvjetićima šlaga, puslicama i smrznutim voćem.


Nakon jednog sata, kad se gusta krema ohladila bila je već spremna za prvi rez.












A okus....
Fantastičan.
Nešto drugačije i posebno ...




Nema komentara:

Objavi komentar