Pretraži ovaj blog

nedjelja, 20. siječnja 2019.

Fritule sa posnim sirom i cimetom



Ovo su mi treće fritule ovaj tjedan.
I za čudo djeca kažu da su im bolje i od onih sa grizom.kobe obožavaju.
Prošle sam radila sa paškom skutom, slične onim talijanskim, pokladnim koje se oblikuju rukama u loptice prije pečenja. I one su im se svidjele, pričat ću i o njima jednom.
A ove... Ove su posebne.
Kupila sam u Konzumu posni sir, sa 30% proteina koji ima glatku strukturu, bez grudica, nešto između vrhnja, svježeg sira i sirnog namaza. U nedostatku ovog možete koristiti i običan svježi sir, ali ga dobro zgnječite da bude minimalno mrvičast, dodajte žlicu - dvije kiselog vrhnja da ne bude presuh.

Ovaj recept ne zahtjeva arome limuna i naranče jer će biti posut cimetom.

I jednostavan je, a to svi volimo🙃.







Potrebni sastojci:

280 g posnog sira
250 g glatkog brašna
90 g kristal šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
1/3 žičice sode bikarbone
1/2 žličice octa
1 jaje


I još:
cimet
kristal šećer
1 žlica šećera u prahu


Pomiješajte suhe sastojke osim sode bikarbone koju prvo treba pomiješati sa octom da se rastvori, pa takvu dodati smjesi.  Dodajte razmućeno jaje i sir, pa kuhačom miješajte tijesto dok se svi sastojci ne povežu. Tijesto će biti ljepljivo i vlažno.
Pecite ih kao i tradicionalne frite,  šakom zagrabite tijesto i istiskujte loptice između palca i kažiprsta.
Ili ako ste navikli jednom žličicom zahvatiti tijesto, a drugom ga pogurnuti u vruće, duboko ulje. Ja to sa rukom uvijek😁. I uvijek žličicu prije hvatanja tijesta uronim u vruću vodu.

Radila sam baš malene, malo veće od frenje i u pečenju su narasle, ali i dalje su ostale mini. I baš su smišne.


Tijesto je mliječno, pa brže potamni, ovako malene vrlo kratko se peku, pola minute sa svake strane. Pecite na srednje jakoj vatri, da ne zagore. I da, moraju biti dosta tamne, ako ih vadite blijede ostat će sirove. Veće će se morati svakako malo duže pržiti.


Pečene fritule stavljajte u posudu sa papirnatim ubrusom.

Za posip pomiješajte cimet sa šećerom u prahu (ovo možete i izostaviti, ali će biti ljepše "razabrano") pa dodajte kristal i  mješavinom pospite loptice.


Ne znam kakve će biti sutra, ali javim 😉.
Ako ostane koja...




Nema komentara:

Objavi komentar