Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Humus sa sezamom


                      HUMUS sa sezamom


Jučer sam imala girls party. Moje cure su već navikle da na mojoj proslavi rođendana nema mesnih proizvoda...to je ostala osobna tradicija od vremena mog vegeterijanstva ( ne jedem ni dan danas apsolutno nikakve mesne prerađevine, salame, paštete, pršut, pancetu...).
Uz tortu (sutra će biti recept na blogu, divna je), keksiće, focacciu, radila sam tri vrste namaza : humus, pašteta od tune i tzatziki..
Danas ćemo o receptu humusa, paštete od slanutka.

Slanutak potopite u hladnoj vodi, preko noći. Koristila sam domaći, sitnijeg zrna, ali svejedno faza potapanja u vodi je nužna jer bi se inače satima kuhao.





Potrebni sastojci su:

250g slanutka
2 žlice sezama
3 češnja bijelog luka
1 žlica sjeckanog peršina
3-4 žlice maslinovog ulja
sok polovice limuna
himalajska sol
zeleni i bijeli papar


U hladnu vodu stavite kuhati slanutak , nakon što je odstajalo nekoliko sati ili preko noći.

U međuvremenu, popržite sezam sa malo soli, u  prethodno zagrijanoj tavi , na "suho". Bit će dovoljne minuta, dvije na najjačoj vatri, neprestano pomičući tavu gore-dolje, da se sezam ne prepeče
Kad čujete da je počeo pucketati skinite sa vatre. Kad se prohladi sameljite ga u mlincu za kavu ili u mužaru.



U slanutak nakon što je zakuhao dodajte žličicu sode bikarbone (bez aluminija 😉), a pred kraj i sol, u zadnjih 15ak min, kad je već lagano omekšao i ne puca pod zubima.




Pustite da se skroz ohladi u vodi u kojoj se kuhao. Procijedite ga, a vodu sačuvajte.
Pomiješajte sve sastojke i dodajte 2 žlice vode od kuhanja. Smiksajte ih u blenderu ili štapnim mikserom.
Po potrebi dodajte još soli i vode. Vodu dodajte u malim količinama, da ne bi postala prerijetka, a ako vam se "omakne" za spas dodajte malo krušnih mrvica.






Humus može stajati u frižideru u zatvorenoj, staklenoj posudi 5 dana.
Prije posluživanja ostavite ga na sobnoj temperaturi barem pola sata, jer ako je prehladan okusi ne dolaze do izražaja.

Poslužite ga uz dvopek, kruh, krekere ili grisine.



Nema komentara:

Objavi komentar