Pretraži ovaj blog

utorak, 14. kolovoza 2018.

Dvobojna čokoladna torta




Napokon sam se uhvatila u koštac sa vremenom, da posložim i arhiviram recept za ovu tortu. Datira od prošlog mjeseca, bila je to rođendanska mom prvorođenom. Njegov jedini zahtjev je bio da bude čokoladna i slučajno da nema ni mrvu voća. Par dana sam sklapala recept u glavi. Ja sam samo htjela da ne bude suha, ne volim suhe biskvite na tortama, a ni kreme krcate margarina, pa zato sa kremom nisam ni komplicirala, išla sam na sigurno. Biskvit je ispao sočan, baš po mom guštu. 





Ovog puta nisam redala previše u visine, kao ove zime za rođendan mlađem djetetu.
Kalup je opet onaj od 20 cm promjera da ne bude preniska, a obujmom opet kao klasična torta.
Mjera za šalicu je ona od 2dl.





Biskvit:

2 šalice brašna
3/4 šalice gorkog kakaa
1 1/2 vrećice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
230 g maslaca
1 1/2 šalice šećera
4 jaja
1 vanilin šećer 
1/2 žličice soli
1 šalica vrhnja za šlag 
70 g tamne čokolade



u jednoj posudi pomiješajte brašno, kakao, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Čokoladu otopite na pari. Jaja smiksajte sa šećerima dok se ne poveća u volumenu i postane svijetlo žute boje (3-4 minute) pa usipajte naizmjenice malo vrhnja, malo mješavine sa brašnom, lagano miješajući pjenjačom. Kada utrošite sve sastojke i smjesa postane jednolična, uspite mlaku, otopljenu čokoladu i izmješajte špatulom dok se ne poveže sa ostalim sastojcima. 
Na dno kalupa za tortu stavite pek papir, a stranice premažite maslacem. Izlijte polovicu smjese u ( zbog ovog postupka uvijek prvo izvažem praznu posudu u kojoj ću miksati, pa još jednom kad je smjesa gotova i posuda puna. Odbijem od ukupne mase težinu posude i ostatak podijelim na dva dijela, tako kad izlijevam smjesu u kalup pazim da izlijem točno polovicu, provjeravajući na na vagi ostatak preostale smjese , sve dok na njoj ne ostane brojka koja označava pola smjese + težina prazne posude, ) u kalup. Pecite na 190 C  10 min, zatim kalup prekrijte listom pek papira i tako "poklopljeno" pecite još 20 min. Svakako provjerite čačlalicom da li je biskvit pečen i bacite oko na krajeve da nisu prepečeni. Zadnje minute mogu varirati ovisno o samoj jačini pećnice, pa pripazite da se ne prepeče i ne presuši. Pustite da se biskvit prohladi u kalupu 10ak minuta, pa ga skinite sa dna kalupa zajedno sa pek papirom i ostavite da se potpuno ohladi. Ponovite isti postupak sa preostalom smjesom. Oba ohlađena biskvita prerežite na pola, tako da ćete dobiti 4 kore.







Kreme sam napravila večer prije, ali to nije nužno. Ipak imajte na umu da će morati odstajati u frižideru barem 4-5 sati prije miksanja. 


Bijela krema:

400 g bijele čokolade
400 ml slatkog vrhnja


Tamna krema:

200 g mliječne čokolade
170 g tamne čokolade
400 ml slatkog vrhnja







Postupak za obe kreme je isti. U posudu natrgajte čokoladu na kockice, a vrhnje stavite na laganu vatru da se grije do vrenja i tada ga izlijte u posudu sa čokoladom. Pustite 2 minute da čokolada omekša i tek tada počnite lagano miješati špatulom dok se sva čokolada ne otopi. Pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi , povremeno miješajući) i tada je stavite u frižider, dok se ne stvrdne. Nakon stajanja na hladnom tih 4-5 sati izmiksjte kremicu na srednje jakoj brzini da postane pjenasta. Ako vam se čini da je premekana nakon zagrijavanja mixerom, vratite je još sat u hladnjak. 




Prije svega odvadite dio kremi za ukrašavanje i od onog što vam preostane filajte tortu.
Tonove slažite po izboru, moja verzija je bila biskvit, pa polovica tamne kreme, biskvit pa polovina bijele kreme, pa opet tamna i na vrhu bez pokrivke je samo bijela krema.

Kreme su fino mazive da lako možete njima obrubiti cijelu tortu, a opet dovoljno kompaktna i postojana za ukrašavanje špricom.
Dodala sam za ukras još čokoladne držee od riže, kinder čokoladice i prutiće od čokolade.







Kreme sam radila večer prije, u jutro ih miksala dok su se pekli biskviti, kad su se ohladili sve sam filovala i ukrasila i na večer je zarezala. Ako imate vremena za planiranje ovo su idealni uvjeti da ispadne savršena.




1 komentar:

  1. Gdje ide ovih 230 grama maslaca iz biskvita? U čokoladu koju topimo na pari?

    OdgovoriIzbriši