Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 4. veljače 2019.

Monkey bread




24 kitchen je teška zaraza. Ne samo što mi otvori apetit dok gledam, nego mi ne da mira da i sama mutim ono što tamo vidim. 
Ja vam inače i nisam tip od kauča i televizije, stalno nešto zvrndam po kući i teško mi se umiriti i duže sjediti. 
Ali kako je junior bio u gripi, šćućurila bi se malo uz njega i bacila oko na tv. 
Tako sam vidila i recept za Monkey bread, koji je izgleda dosta popularan, a ja prvi put čula za njega. Docnim😂. 

Nisam pohvatala recept, pa sam zera guglala. I onda sam skrojila svoju verziju. 

I bijaše predobar, sladak, mirišljav sa brdo cimeta, pravo zimski. 
To je zapravo slatki kruh, sa hrskavom koricom nastalom od posipa cimeta, maslaca i šećera. 






Potrebni sastojci :

250 g bijelog brašna
100 g integralnog brašna
7 g suhog kvasca ( jedna vrećica)
140 ml mlijeka
25 g maslaca
1 veliko jaje
1 žlica meda
1 žlica smeđeg šećera
1/2 žličice soli

POSIP:
3 žlice kokosovog šećera
3 žlice smeđeg šećera
1-2 žlice cimeta

I još:
70 g maslaca

Odmah da napomenem da šećere možete zamijeniti sa bijelim, smeđim ili kombinacijom. Brašno također možete koristiti samo bijelo.

Krećemo sa tijestom. Prvo u većoj posudi promijšajte toplo mlijeko sa kvascem, dok se ne otopi. Dodajte umućeno jaje, otopljen maslac, šećer, sol i med. Sve dobro izmiješajte i lagano usipajte mješavinu brašna, mješajući drvenom žlicom dok možete pa nastavite rukama. Dobit ćete kompaktno tijesto koje se ne lijepi, nakon što ste ga izmijesili par minuta na tvrdoj podlozi, oblikujte ga u kuglu, stavite dublju posudu koju ćete zaklopiti plastičnom folijom, da se ne stvori korica. Ostavite tijesto da se diže sat vremena.

Uzašlo tijesto premijesite ( ne bi vam trebalo još brašna, ali ako se ipak lijepi pospite podlogu)  Podijelite ga na 4 dijela i od svakog trgajte komadiće (5 komada) koje rukama oblikujete u kuglice. Trebali bi dobiti 20ak kuglica  ja sam imala 22 jer su mi neke bile nejednake pa sam čupkala od drugih da dobijem još koju. Ali ne treba biti precizan toliko.

Koristila sam kalup za kuglof zapremnine 1 l, dakle onaj manji.
Ako ćete raditi u velikom kalupu ili poduplajte dozu ili ćete dobiti niski kolač, ako vam ne smeta vizualno.

Šećere i cimet izmiješajte u jednoj posudi, a u drugoj pripremite 70g otopljenog maslaca.

Namastite kalup maslacom, obilno sa svih strana.

Svaku kuglicu uronite prvo u maslac pa u mješavinu šećera i cimeta. Slažite ih u kalup, sa manjim razmakom jer će tijesto rasti i kuglice će se spojiti jedna uz drugu.



Ostatak maslaca izlijte preko kolača, šećer također ako ga je ostalo.
Prekrijte kalup čistom krpom i ostavite na toplom još 1/2 sata.

"Odmoreno" tijesto stavite peći na 180C, 35 minuta. Zadnjih 10 ak minuta sam prekrila kruh sa listom pek papira da mi previše ne zagori gornji sloj.



Ostavite u kalupu da se prohladi, 15 ak minuta i onda ga pažjivo izvadite. Pokrijte kruh velikim plitkim tanjurom, okrenite naopako i lagano istresete iz kalupa.




Kruh se ne reže, već se trgaju loptice. Divan je topao, uz mlijeko, čaj i kavu. Sutra dan su ga dečki "toćkali" u topli kakao.

Malo drugačija, suha slastica sa neodoljivom, slatkom "opnom" 




Nema komentara:

Objavi komentar