Pretraži ovaj blog

četvrtak, 9. travnja 2020.

Čokoladna mileramka

                       

Zasitili smo se dizanog tijesta, sourdougha i palaćinki pa sam eru pogača razbila čokoladnom tortom.
Igrala sam se, tijesto je divno i sočno, a krema zbog nestrpljenja malo mekana zato je ostavite preko noći da se stisne.
Radila sam je u manjem kalupu 20 cm promjera pa ako želite veliku poduplajte dozu. Možda bi bilo dobro u tom slučaju da radite svaki sloj biskvita zasebno pa ga i kraće pecite.
Ovu majušnu smo smazali u jedno popodne 🐷.

                       


 
BISKVIT:

230 g glatkog brašna
200 g šećera
40 g gorkog kakaa
1 prašak za pecivo
na vrh noža soli i toliko sode bikarbone
2 veća jaja
200 ml mlijeka
60 ml suncokretovog ulja
50 ml maslinovog ulja
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
cimet po želji
180 ml kipuće vode

KREMA:

200 ml mlijeka
1 puding čokolada
6 žlica šećera
150 g tamne čokolade
300 g milerama

ČOKOLADNI PRELJEV:

150 ml  vrhnja za šlag
100 g mliječne čokolade
60 g  čokolade za kuhanje

                                 

Za biskvit smiksajte jaje sa šećerima dok ne postane kremasto pa umiješajte sve mokre sastojke osim vode. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbomu, sol i cimet pa uspite u tekuću smjesu miksajući na najnižoj brzini.
Na samom kraju dodajte kipuću vodu dobro promiješajte i izlijte u kalup za tortu obložen pek papirom.
Smjesa je dosta tekuća pa pripazite da vam je kalup dobro pričvršćen i da tijesto nigdje ne curi.
Pekao se na 180 C oko 50 minuta, provjeravajte čačkalicom na više mjesta da li je još tekuće, mora biti gotovo suha i čista prije nego li izvadite biskvit iz pećnice.

Pustite da se potpuno ohladi pa ga zarežite na dva dijela.

Za kremu na laganoj vatri skuhajte puding u mlijeku i šećeru. Biti će jako gust pa žustro miješajte da se ne stvore grudice. Maknite sa vatre i dodajte natrganu čokoladu u par navrata, neprestano miješajući dok se potpuno ne otopi. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite 15ak minuta da se prohladi, a zatim dodajte žlicu po žlicu milerama lagano miješajući.

Donju polovicu biskvita položite na odgovarajući tanjur pa ga opasajte obručom od kalupa u kojem se i pekao. Prelijte kremu preko i poklopite drugom polovicom biskvita.

Prelijte gancehe preljevom
( zakuhajte vrhnje do vrenja, maknite sa vatre i dodajte natrganu čokoladu,pa nakon 2-3 minute počnite miješati dok se potpuno ne otopi) i stavite u frižider 8 sati ili preko noći.

Odvojite tortu od obruča i guštajte.🤗




Nema komentara:

Objavi komentar