Pretraži ovaj blog

utorak, 13. kolovoza 2019.

Crna torta



Vrijeme je da vratim zakašnjele dugove.
More me je toliko obuzelo da dalje njega ne vidim ni obzore.
Ljeto izmiče, a ja se želim nauživati kupanja i zato ne tipkam.

Ova torta je nastala jer u frižideru već mjesecima stoji boca ljekovitog, nezaslađenog sirupa od aronije.
Lijena sam ga piti u jutro na tašte, a bome mi je žao da se baci.
U Provansi sam nedavno kupila i koncentrirani sirup od lavande pa sam i njega toknula u ovu sočnu tortu.

Ako nemate sirup aronije možete upotrijebiti bilo koji drugi od bobičastog voća, borovnice, šipka, višnje ili crno vino.
Imajte na umu da ako koristite zašećeren sirup smanjite količinu šećera. Ako nemate pri ruci domaći, možete kupiti i sok (nektar) u tetrapaku .

Umjesto sirupa lavande koji se stavlja u kapima možete staviti malo ruma, cimeta, vaniliju ili kap -dvije organskog eteričnog ulja.

Primjetili ste da često stavljam maslinovo ulje u kolače, da posebnu puninu i malo robusniji okus posebno kad pretjeram o količini. Zamjenite maslacem, ako niste fan maslinovog ulja kao ja.








BISKVIT:

150 g glatkog brašna
190 g šećera
1 jaje
1 žumanjak
60 g maslaca sobne temperature
2 žlice maslinovog ulja
40 g kakaa ( gorkog )
1/2 kesice praška za pecivo
prstohvat soli
prsohvat sode bikarbone
160 ml sirupa od aronije ( ili vina )
5-6 kapi sirupa od lavande ( ili malo cimeta, vanilije...)


KREMA:

200 ml vrhnja za šlag
200 g tamne čokolade
100 g krem sira ( Abc, Dukatela,Vivis...)





Za biskvit izmiksajte omekšali maslac sa šećerom dok ne postane kremast, dodajte jaja i žutanjak i nastavite miksati srednjom brzinom. Dodajte ulje i aroniju i lagano izmiješajte.
U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, kakao, sodu i prašak za pecivo. Žlicu po žlicu sipajte u smjesu sa jajima miksajući najnižom brzinom. Pred kraj dodajte željene arome.

Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem po stranicama, a na dno stavite pek papir.
Pecite biskvit na 165 C cca 30 minuta, provjerite svakako čačkalicom prije vađenja, znate da se ne smije lijepiti biskvit o nju.😉

Pečen biskvit ostavite da se ohladi u kalupu, a do tada napravite preljev.




 Na laganoj vatri ugrijte vrhnje do vrenja, a u drugoj keramičkoj posudi izlomite i preko nje izlijte vrelo vrhnje. Pustite minut-dva pa krenite lagano miješati ( ne na vatri ) dok se čokolada sva ne otopi.
U mlaki ganache umiješajte krem sir i odmah prelijte preko ohlađenog biskvita.

Sravite u frižider da se čokolada malo stisne.
Sir sam dodala da bi ganache bio mekši, pjenastiji i da se lakše reže.
Nisam pogriješila.

Zapravo varijanta sa vinom i cimetom je prava zimska kombinacija koha svakako čeka svoj red u nadolazećim mjesecima.




1 komentar: