Pretraži ovaj blog

srijeda, 15. svibnja 2019.

Bijele kocke



Izgledom podsjeća na šampitu, okusom na krempitu, ali ovaj kolač je bez jaja 😉.

Prošlo ljeto sam ga "složila", spontano sa sastojcima sa kojima sam raspolagala.


Taj prvi okusom je oduševio, ali tekstura je bila pomalo gnjecava.
Idući put sam ga doradila.

A danas usavršila.

Donosim finalni recept, ali ću vam natuknuti i verziju prije ( ne onog mljackavog 😁 ).

Djeca ga obožavaju, a oni su moji najveći kritičari.






Krema:

12 dl mlijeka
3 pudinga okusa vanilije ( ili slatkog vrhnja )
200 g sirnog namaza ( ABC )
2 vanilin šećera
12 žlica kristal šećera
1 1/2 žlica škrobnog brašna
sok polovice limuna
400 ml tučenog,slatkog vrhnja

I 2 pakiranja razvaljanog lisnatog tijesta.

Naravno da možete i sami valjati tijesto, ali ovako stvarno ušparam na vremenu.

Jedan list tijesta položite na masni papir i stavite na naopako okrenutu veliku tepsiju.
Izbockajte vilicom i pecite 10ak minuta na 200 stupnjeva, dok ne porumeni.
Drugu polovicu prije nego stavite u pećnicu zarežite u pravilne kocke,oštrim nožem.

Pečena tijesta ostavite da se ohlade.


Za kremu 1 L mlijeka i šećere stavite da zakuhaju.
U drugoj posudi pjenjačom izmiješajte puding, škrob i preostala 2 dl mlijeka.
Lagano izlijevajte u proključalo mlijeko, na laganoj vatri neprestano miješajući dok se potpuno ne zgusne.
Skinite sa vatre, umiješajte limunov sok, prekrijte plastičnom folijom da se ne stvori "skorup" i pustite da se potpuno ohladi. Povremeno promiješajte.

Ohlađenoj kremi dodajte sirni namaz i lagano miksajte na najslabijoj brzini.
Dodajte tučeno vrhnje i špatulom lagano, dobro povežite sastojke.


Ako vam se čini da je krema nestabilna, možete je ostaviti sat, dva u frižideru prije filanja.
Meni je bila dovoljno gusta, ali zato morate paziti na brzinu i trajanje miksanja, minimalno😉.

Na veliki dio tijesta stavite kremu i poravnajte je do rubova, pa na vrh slažite kocke tijesta tako da vam dio koji je u pečenju bio na limu sad bude okrenut prema gore, jer je ravniji.


Nakon 2 sata hlađenja već je bio u pijatu.

Poslužen uz svježe jagode.

Možete ga posuti šećerom ili u serviranju preliti voćnim sorbetom, ali moji ga dečki najviše vole natur.

Ps.
Druga verzija kreme uz isti postupak:

15 dl mlijeka
4 pudinga vanilije
2 burbon vanilin šećera
10 žlica kristal šećera
1 žlica škrobnog brašna
100 g sirnog namaza
350 ml slatkog vrhnja

Vi odlučite, pa mi javite dojmove😘





Nema komentara:

Objavi komentar