Pretraži ovaj blog
četvrtak, 24. siječnja 2019.
Torta od jabuka
Kako vi stojite sa jedenjem voća?
Ja sam se toliko ulijenila da jedina količina konzumiranog je ona kroz kolače.
Sreća djeca obožavaju sve sa jabukama (ribanim isključivo, ugađam 🙄) pa najčešće s njima nešto "sprljuštim".
Crpim ideje...
Jedna od mnogih je i ova torta. Divna. Pronašla sam je na blogu @happinessishomemade95 i malo je retuširala.
Jednostavna, sočna, laka za rezanje i efektna.
Ajmo u akciju:
Tijesto:
70 g glatkog brašna
60 g oštrog brašna
(može i samo glatko, ako nemate oštro)
2 žlice gorkog kakaa
1 vanilin šećer
60 g maslaca
40 g šećera
1/2 praška za pecivo
2 žumanjka
130 ml mlijeka
Nadjev:
10ak manjih jabuka
2-3 žlice šećera
1 burbon vanilin šećer
2 žlice griza
Cimet po želji
Meringue:
2 bjelanjka
100g šećera
prstohvat soli
Radila sam je u kalupu 20 cm, kao i obično (to mi je mjera za nas četvero taman😉)
Prvo naribajte jabuke. Ako vam se učini da će biti malo, ubacite još koju, meni je bilo dovoljno. Na laganoj vatri pirjajte jabuke sa šećerima (ovisno koliko su slatke ili kisele jabuke regulirajte količinu šećera) , kad počne puštati sok koji lagano krčka dodajte griz, kratko promiješajte, dodajte cimet, skinite sa vatre i poklopite da se ne hlade.
Tada pripremajte biskvit.
Miksajte žumanjke sa šećerima dok ne postane kremasto, pa po malo dolijevajte otopljeni maslac i mlijeko i dalje miksajući na nižoj brzini. U posebnoj zdijeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa ga špatulom izmješajte sa tekućom smjesom.
Islijte biskvit u nauljen i pobrašnjen kalup za tortu i pecite ga 20 minuta na 180 C.
U međuvremenu pripremite meringue, na laganoj vatri neprestano miješajući (7-8 minuta) topite šećer i bjelanjke. Skinite sa vatre i pustite da se malo prohladi pa dodajte prstohvat soli i miksajte...i miksajte... Trajalo je kod mene 10ak minuta dok nisam dobila čvršći snijeg.
Meringua još neće biti gotova a proći će 20 min od pečenja biskvita, tada ga izvadite iz pećnice, pojačajte je na 190C i posložite i poravnajte fil od jabuka na njega i vratite u pećnicu na još 20ak minuta.
Kad su se jabuke malo zapekle sa biskvitom stavite meringue na vrh i pecite i dalje na 200C dok ne dobije na vrhovima smećkastu nijansu (još 10ak minuta)
Meringue možete samo poravnati ili kao ja donjom stranom žlice je vući prema gore da bude čupava.
Ako ste raspoloženi možete je nanijeti i špricom sa nastavkom željenog oblika.
Ostavite tortu da se potpuno ohladi u kalupu, prođite između ruba kalupa i torte nožem, da se odlijepi ako se prilijepila za stranice. Skinite obruč i režite kad je odstajala barem dva sata nakon pečenja.
U slast❤️
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar