Jedan jednostavni tart... koji je jako fotogeničan... Zato će u ovom postu prevladati fotke, naspram teksta... Ne mogu odoljeti!
Napravila sam tri malena, u silikonskim kalupima promjera 8 cm, a ako želite raditi u klasičnom, manjem kalupu, poduplajte doze navedenih. Na jednom sam vršila experiment sa voćem i ispao je preeee. Koristila sam zaleđene višnje, jer sam njih imala, ali fino bi se uklopile i maline. Svježe bi bile idealne, tim više što je dovoljno da ih poredate po keksu i prelijete kremom, bez postupka koji ću navesti, da se izbjegne razlijevanje soka i vode koji zaleđeno voće otpusti.
Za podlogu:
12 Oreo keksa
50 g maslaca
Krema:
80 g čokolade Milka nugat
90 g tamne čokolade
110 g vrhnja za kuhanje
25 g maslaca
Tart sa višnjama:
još i 10 višnji
1 žličica tapioke ili malo manje škrobnog brašna
žlica vode
1 žličica šećera u prahu
Cijele kekse sameljite, pa im dodajte otopljeni maslac. Dobro izmješajte i utisnite u manje kalupe za tart, premazane maslacem.
Stavite u frižider na pola sata, da se stvrdne.
U međuvremenu napravite ganache. U posudu razlomite čokolade, a vrhnje za kuhanje sa maslacem stavite na laganu vatru. Sklonite sa vatre kada se maslac otopi, prije nego li proključa samo vrhnje i tada prelijte po čokoladi. Pustite dvije minute, pa počnite miješati kremu, dok ne postane glatka i kompaktna.
Prelijte po keksu, do ruba i ostavite u frižderu barem pola sata. Ako ćete raditi veliki tart, morat će odstajati barem dva sata.
Za tart sa višnjama, pomiješajte vodu, šećer i škrob pa dodajte voće i miješajte na laganoj vatri, lagano da se voće ne raspadne. Za minutu, dvije kada s oko voća stvori gel, skinite sa vatre i poredajte višnje po keksu i odmah prelijte kremom.
Ukrasite ih komadima voća, lješnjaka, čokolade...a čak nije potreban nikakav dodatak jer je krema sjajna i kompaktna i podatna za rezanje.
Moram priznati da ova mrvica maslaca u ganacheu daje jednu posebnu strukturu, da krema nije mljackava, a ni pretvrda.
Javite mi svoja iskustva i inovacije, jer svakako možete ubaciti i komadiće lješnjaka, oraha, pa čak i sušene brusnice ili nešto slično!
Nema komentara:
Objavi komentar