Pretraži ovaj blog

petak, 30. ožujka 2018.

Fritule sa grizom


Koji je vaš omiljeni recept za fritule?
Ja sam godinama radila posne, pa sam ubrzo počela istraživati sa drugim receptima, one sa jogurtom, jabukom,...da i to je to. I onda jednom, prijateljica mi otkrije ove, sa grizom!
Od tada nisam više ni radila ni jedne druge. Toliko ih volimo da ih radim kroz cijelu godinu, nevezano uz datume i post.
Djeca ne vole sa suvicama, pa su za njih uvijek "liše". Nama velikima stavim što imam, grožđice, smokve, orahe, suhe šljive, brusnice,...
Ovdje ne vrijedi pravilo manje je više😉.
Danas su mirisale po prošeku, jer sam dobila jednu dragocjenu litru, a one zaslužuju par kapi.





Sastojci:

1 l mlijeka
600 g brašna
240 g griza
3 jaja
2 praška za pecivo
2 vanilin šećera
1/2 žličice soli
4 žlice šećera
0,33 dl prošeka, ruma ili rakije
ribana korica 2 naranče
sušeno voće po želji
ulje za prženje
šećer u prahu

Sušeno voće potopite u vodu na sat , dva, ako ste u žurbi dovoljno je 15ak minuta u vrućoj vodi.

Skuhajte griz u posoljenom mlijeku. Bit će jako gusto, ali ne brinite tako i treba biti.
Kada sa potpuno ohladi dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, dodajte i ostale sastojke, a smućena jaja i alkohol na samom kraju.  Dodajte i sušeno voće, procijeđeno od vode. Sve izmješajte kuhačom, a potom rukama. Stavite ulje da se dobro zagrije, ali kad ubacite prve loptice, smanjite na srednje jaku vatru. Rukama zagrabite tijesto i istiskuje ga iz šake, hvatajući lopticu žličicom umočenom u toplu vodu ( svakim novim zahvatom uronite žličicu u lončić sa vodom ).
Ako se same ne okrenu, pomaknite ih šupljom žlicom, u Zepteru se lijepe i uvijek ih moram odvojiti od dna.
Kada fino porumene ( ne previše, jer ovo tijesto ne tamni puno, osim ako vatra nije prejaka) prebacite ih u posudu obloženu papirnatim ubrusom. 




Ohlađene fritulice pospite šećerom u prahu.
Jako su mekane i divne su i sutra dan, ostanu sočne i ni malo žilave. Javite mi kako su vama ispale 😍!

Nema komentara:

Objavi komentar