Koji je vaš omiljeni recept za fritule?
Ja sam godinama radila posne, pa sam ubrzo počela istraživati sa drugim receptima, one sa jogurtom, jabukom,...da i to je to. I onda jednom, prijateljica mi otkrije ove, sa grizom!
Od tada nisam više ni radila ni jedne druge. Toliko ih volimo da ih radim kroz cijelu godinu, nevezano uz datume i post.
Djeca ne vole sa suvicama, pa su za njih uvijek "liše". Nama velikima stavim što imam, grožđice, smokve, orahe, suhe šljive, brusnice,...
Ovdje ne vrijedi pravilo manje je više😉.
Danas su mirisale po prošeku, jer sam dobila jednu dragocjenu litru, a one zaslužuju par kapi.
Sastojci:
1 l mlijeka
600 g brašna
240 g griza
3 jaja
2 praška za pecivo
2 vanilin šećera
1/2 žličice soli
4 žlice šećera
0,33 dl prošeka, ruma ili rakije
ribana korica 2 naranče
sušeno voće po želji
ulje za prženje
šećer u prahu
Sušeno voće potopite u vodu na sat , dva, ako ste u žurbi dovoljno je 15ak minuta u vrućoj vodi.
Skuhajte griz u posoljenom mlijeku. Bit će jako gusto, ali ne brinite tako i treba biti.
Kada sa potpuno ohladi dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, dodajte i ostale sastojke, a smućena jaja i alkohol na samom kraju. Dodajte i sušeno voće, procijeđeno od vode. Sve izmješajte kuhačom, a potom rukama. Stavite ulje da se dobro zagrije, ali kad ubacite prve loptice, smanjite na srednje jaku vatru. Rukama zagrabite tijesto i istiskuje ga iz šake, hvatajući lopticu žličicom umočenom u toplu vodu ( svakim novim zahvatom uronite žličicu u lončić sa vodom ).
Ako se same ne okrenu, pomaknite ih šupljom žlicom, u Zepteru se lijepe i uvijek ih moram odvojiti od dna.
Kada fino porumene ( ne previše, jer ovo tijesto ne tamni puno, osim ako vatra nije prejaka) prebacite ih u posudu obloženu papirnatim ubrusom.
Ohlađene fritulice pospite šećerom u prahu.
Jako su mekane i divne su i sutra dan, ostanu sočne i ni malo žilave. Javite mi kako su vama ispale 😍!
Nema komentara:
Objavi komentar